top of page

KOI WIJZER kwartaal 04. 2021

更新日:2022年4月12日

Gezond en helder water begint bij het voer.


Voor onze Koi is helder en gezond water van levensbelang. Iedere concessie die daarop gemaakt wordt zal de groei en levensduur van de vissen beperken. We kennen allen de mythe dat een goudvis in een kom zich aanpast aan zijn omgeving en niet groter zal groeien. Niets is minder waar, een goudvis kan 40 cm groot worden! Niet zijn beperkte ruimte beperkt zijn groei maar de waterkwaliteit doet dat. De meest beperkende factor in het water is het nitraat gehalte. Nitraat is een echte groeiremmer en daardoor blijft een goudvis in een kom op max 10 cm steken. Voor Koi is dat niet anders. Nitraat is de factor om rekening mee te houden wanneer je wilt dat Koi maximaal kan uitgroeien.


Allereerst moeten we begrijpen hoe het in de natuur werkt. Daar stroomt het water van hoog in de berg naar zee, waar dan ook. Ook in die vijver in het park. Al het zoete water wordt aangevoerd door regen en smeltwater en belandt uiteindelijk in de zee. Rond rivieren en plassen zij er ondergrondse waterstromen die ook altijd weer naar zee leiden. Dit betekent dus dat een vis nooit in hetzelfde water zwemt en iedere minuut zijn water geheel ververst wordt! Hij zwemt dus nooit in hetzelfde water!


In onze vijvers is het net even anders. We creëren een onnatuurlijke stroming en circuleren het water steeds weer. Een gesloten systeem dus en dan moeten we met z’n allen beseffen dat dit erg onnatuurlijk is. Steeds weer zetten we de vissen terug in hun eigen vuile badwater. Wee hebben geweldige filtersystemen ontwikkeld die het ureum direct afbreken tot ammonia, nitriet en uiteindelijk nitraat. En weet u nog waarom die goudvis in de kom zo klein bleef? Juist, nitraat! De grootste groei beperkende factor! Zelfs een gering nitraat gehalte zal de groei van de koi beperken. Optimaal is dus geheel geen nitraat in het water te hebben. Bij het meten van nitraat zit er echter een addertje onder het gras, wat zeg ik, een boa constrictor! Nitraat in de vijver is alleen ’s ochtends vroeg, voor het licht wordt goed te meten. Overdag, onder invloed van daglicht wordt nitraat steeds opgenomen door planten en vooral algen. Het is er dus wel maar je kan het dan niet meten. Wil je optimale groei van je Koi bereiken dan zul je ook ’s nachts geen nitraat in het water willen hebben. De Koi moet 24 uur ongeremd kunnen groeien! Ook ’s nachts geen nitraat in het water dus.


Geloof me als ik zeg dat we de afgelopen jaren niet goed bezig zijn geweest met het voeren van eiwitrijke diëten aan onze Koi. In de aquacultuur (commerciële consumptie visteelt) zijn ze er zo’n 6 jaar geleden ook achter gekomen dat het teveel aan eiwit in voer eerder de groei beperkt dan versterkt. Er wordt nu dus een eiwit en vetgehalte toegepast op basis van de leeftijd van de vis en met resultaat.


De aquacultuur is voor mij de bron van kennis op het gebied van visvoer en de onderzoeken die daar gedaan worden kunnen we ons als hobbyisten nooit veroorloven. Ik lees de publicaties zodra die verschijnen en doe daar mijn voordeel mee. Altijd met de concessie dat de aquacultuur een heel ander doel heeft dan wij als Koi liefhebbers. Een vis in de aquacultuur moet zo snel mogelijk groeien en wordt zo snel mogelijk geslacht om optimaal resultaat te geven. Onze geliefde Koi willen we echter zo lang mogelijk bij ons houden, het liefst meer dan 60 jaar! Hier snapt de aquacultuur niets van en laten ze ons in de steek. Deze kennis vinden we weer in Japan. Koi worden van oudsher gehouden in Tempelvijvers. Een tempel wordt altijd gebouwd naast een gezonde en heldere natuurlijke bron, Zonder goed water geen tempel dus. Het water wordt door de monniken gebruikt en het overtollige water vloeit naar de tempelvijver waar de Koi worden gehouden. Constant vers water zoals de natuur dat bedoeld heeft en hier worden de Koi erg groot en oud.


Hoe vertalen we deze kennis nu naar de Hollandse Koi vijver? 1) We hebben een gesloten systeem en er wordt zeer weinig water ververst. 2) We hebben in NL de beste filtersystemen ter wereld ontwikkeld (en dat is echt zo!) 3) We voeren eiwitten tot we erbij neervallen. Beginnen jullie te voelen waar ik heen wil? Ok, uiteindelijk zijn we de groei en levensduur aan het beperken; goudvissen in een kommetje. Die perfecte filter zet meteen het ureum om in ammonia, nitriet en nitraat. Perfect toch? Alleen de Koi groeit niet meer of veel langzamer. Zelfs als je de kraan 24/7 openzet op de vijver, vervang je niet het water wat de natuur zou doen. Denk aan een +-1000 liter per minuut. We gaan het op deze manier nooit redden.


Er is echter een oplossing voor dit probleem. Zorgen dat de Koi alle eiwitten die gevoerd worden ook opneemt en vrijwel niets meer uitscheidt. Precies zoveel voeren als kan worden opgenomen voor een optimale groei. Niet eenvoudig en eigenlijk zou je iedere cm Koi anders moeten voeren, het eiwit langzaam naar behoefte afbouwen en de vetten en vitaminen/mineralen langzaam opbouwen. We doen nu met Kiyomizu een poging in die richting met het Life stage Koi food programma maar we zijn er nog lang niet en waarschijnlijk weer onze tijd ver vooruit. Over een paar jaar begrijpt iedereen het en is het nieuwe normaal.


Wij willen graag dat iedereen zo lang mogelijk van zijn Koi kan genieten en geloof me, onze Koi zijn nu gemiddeld 35 jaar oud en helemaal niet zo mooi meer maar we gaan er steeds meer van houden. Dat wensen wij jullie ook toe!


Aya Masuhara en René Kruter

閲覧数:47回0件のコメント

最新記事

すべて表示

Comments


Commenting has been turned off.
logo-horizontal-color.jpg
bottom of page